Terug naar overzicht

5 datatrends voor 2023

Met een nieuw jaar voor de boeg is het gebruikelijk om terug te blikken op het afgelopen jaar. Wij kijken liever vooruit. Een glazen bol hebben we natuurlijk niet, maar er hangt van alles in de lucht. In deze blog lichten we vijf datatrends uit die in 2023 worden verwacht. Hoe zien ze eruit en wat voegen ze toe?

Sommige trends zijn misschien een ver-van-je-bedshow, terwijl je andere al een beetje aan het verkennen bent. Ver of dichtbij, houd ze in de gaten en doe er je voordeel mee.

1 | Meer Real-Time Data

Eigenlijk is het heel logisch. Als je snakt naar inzichten om je besluitvorming op te baseren, is het handig om te weten wat er nú speelt, en niet alleen wat er vorige week of vorige maand gaande was. Voor steeds meer organisaties vormt Real-Time Data dan ook een waardevolle extra informatiebron. Dit zal in 2023 verder toenemen en ook de toepassing ervan zal blijven evolueren. Naarmate technologie zich blijft ontwikkelen, wordt Real-Time Data steeds toegankelijker. Maar hoe ontsluit je deze data? In 2023 zullen meer bedrijven deze uitdaging aangaan. Wat je nodig hebt is een geavanceerdere data- en analyse-infrastructuur. Een aardige investering, maar wel eentje die zich dubbel en dwars terugverdient. Welk (concurrentie)voordeel haalt jouw organisatie uit Real-Time Data?

Hoe volwassen is jouw organisatie op het gebied van data? Zijn jullie nog rookies of al echte goeroes? > Doe de Data Maturity Scan!

2 | Democratiseren van toegang tot data

Bij de meeste bedrijven wordt data op verschillende plekken opgeslagen. Hierdoor ontstaan meerdere waarheden: rapportages die elkaar tegenspreken. De (kwaliteit van de) besluitvorming wordt hierdoor wankel en mensen verliezen hun vertrouwen in data. Eeuwig zonde en de gevolgen kunnen aanzienlijk zijn. In 2023 wordt het daarom nóg belangrijker om data te democratiseren. Dit wil zeggen dat iedereen binnen je business, ook de niet-technische mensen, laagdrempelig toegang krijgt tot (bijna) alle data. Zodat op alle afdelingen betere beslissingen worden genomen. Zodat designers hun ontwerpen kunnen baseren op klantdata. Zodat marketeers hun campagnes kunnen optimaliseren met behulp van algoritmes. Ga zo maar door. In de praktijk betekent dit wel dat er voor alle medewerkers een snelle en makkelijke manier moet zijn om toegang te hebben tot de data en om data te leren begrijpen.

3 | Meer focus op datageletterdheid

In lijn met de vorige trend: er komt in 2023 (nog) meer focus op datageletterdheid. Immers: wil je het democratiseren van toegang tot data bestaansrecht geven en succesvol laten zijn, dan moeten alle medewerkers datasets kunnen snappen en ermee leren werken. Datageletterdheid, oftewel data literacy, stelt mensen (ongeacht hun achtergrond en functie) in staat om data op effectieve wijze te interpreteren, zodat ze sneller de juiste beslissingen kunnen nemen. Ook heeft het als doel om mensen vertrouwder te maken met data, zodat ze ook echt durven te gaan sturen op data. Om dit te bereiken, is voortdurende ’learning on the job’ nodig. Zowel voor nieuwe medewerkers als voor bestaande medewerkers die hun vaardigheden moeten bijspijkeren. Gelukkig zijn er vele tools en kennispartners beschikbaar voor het verbeteren van de datageletterdheid binnen je organisatie.

> 7 slimme moves voor een succesvolle digitale verandering

4 | Data-as-a-service

Het overstappen naar de cloud is al jaren een trend en data-as-a-service (daas) komt hier in 2023 bij. Daas geeft je toegang tot databronnen die door derden zijn verzameld en worden beheerd via cloudservices. Facturering gebeurt (net als bij software as a service, saas) op basis van betaling naar gebruik of in abonnementsvorm. Data die via daas toegankelijk is, wordt meestal gebruikt om de eigen data te verrijken om tot nog completere stuurinformatie te komen. En ook daas speelt een rol in de eerder genoemde democratisering van data, omdat het mensen in staat stelt om met data te werken zonder dat ze zelf de data hoeven op te halen, te verwerken en te interpreteren.

> Beheersbaar en veilig met Governance-as-a-service

5 | Data governance

Werken met data wordt steeds omvangrijker en complexer. Door alle aangescherpte wet- en regelgeving die er ook nog eens bij komt kijken, neemt data governance in 2023 een vlucht. Dat kan sowieso geen kwaad, want je borgt er de kwaliteit van je data mee en het faciliteert het veilig delen van data. Met een goede data governance strategie voldoe je dus aan alle voorschriften rondom data security en data privacy, maar til je ook je data management naar een hoger plan. Kortom: je zorgt voor de hoognodige gegevensbescherming én je laat je data in waarde toenemen. Mis je op dit vlak de boot? Dan kunnen de gevolgen enorm zijn. Denk hierbij aan slechte gegevenskwaliteit, onhandige beslissingen, ontevreden klanten omdat hun gegevens op straat zijn komen te liggen, vertragingen bij analyses, gemiste (commerciële) kansen en in het ergste geval boetes.
Kriebelt het al om ermee aan de slag te gaan? Denk groot, maar begin klein. Happy new year!

Een keer sparren?

Ik denk graag mee over jullie digitale verandering. Vul het formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Raymond van Ham

Business Development Manager
06-46199986 raymond.vanham@winvision.nl