De datagedreven organisatie: wie werken er? | De zeven belangrijkste functies op een rij.
Datagedreven werken is niet meer weg te denken! Door beslissingen te nemen op basis van data kan jouw organisatie naar een hoger niveau stijgen.
Het
klinkt mooi: datagedreven werken. En de wil is er, maar hoe zorg je ervoor dat
er stappen gezet worden? Je begint met het binnenhalen van de juiste kennis.
Wie heb je dan nodig? Bij een kleine Google zoekopdracht komen er al meer dan 100 vacatures naar boven met allerlei verschillende datagerichte functies.
Wat moet je nu echt in meteen huis halen en waar zou je op externe ondersteuning kunnen leunen? Welke functies heeft jouw organisatie nodig om een datagedreven succes te worden?
1 | De data-analist
Dat bureau met de fidgetspinner, Airpods en de opgeloste Rubik’s Cube? Die is van de data-analist, het lievelingetje van het MT. Deze hipster verwerkt data tot bruikbare informatie. In opdracht van het MT zorgt hij of zij ervoor dat kpi's meetbaar zijn. De data-analist verzamelt deze kwantitatieve data (cijfers) zelf en vult dit waar nodig aan met kwalitatieve data (woorden). Vaak gebruikt hij of zij SQL in combinatie met Python of R om data te verzamelen, structureren, analyseren en visualiseren. Deze data-duizenpoot spreekt de taal van de business én de techniek. De inzichten rapporteert hij of zij in tools als PowerBI. Vanuit deze rapporten kan de data-analist verbetervoorstellen aan het management adviseren.
Door de brede technische skillset in combinatie met het business-inzicht is een data-analist voor de meeste organisaties een goed begin.
2 | De business analist
Dit teamlid is onmisbaar. Vanwege de toegevoegde waarde? Misschien. Maar zeker omdat je deze persoon meteen hoort als je binnenkomt. Dat is voor de meesten wat onwennig, een data-nerd mét sociale skills. Juist dat is wat de business analist bijzonder maakt. Op technisch gebied minder sterk dan de data-analist, maar hij of zij beschikt over voldoende kennis om bedrijfsproblemen/-kansen te analyseren. De business analist maakt analyses op strategisch niveau en denkt na over de (financiële) kansen waar de organisatie op kan scoren. De business analist is de schakel tussen tech en business.
Heeft jouw organisatie de eerste stappen al gezet en zijn jullie klaar voor het optimaal benutten van de data in de bedrijfsvoering? Dan is het tijd om een business-analist in huis te halen. Tot die tijd kan een externe consultant voldoende richting geven.
3 | Data scientist
Het is soms even zoeken, maar ergens op kantoor achter minimaal drie beeldschermen zit de data scientist. Deze supernerd brengt orde in de chaos van grote hoeveelheden data (big data). Met behulp van programmeertalen en technische snufjes vindt de data scientist patronen in een wirwar van cijfers. Hiermee kan deze wetenschapper tot inzichten komen die relevant kunnen zijn voor de organisatie. Ze hebben veel technische kennis, zoals programmeren/coderen, data-mining, data-wrangling en Artificial Intelligence waaronder machine learning en deep learning. Maar ze beheren ook wiskundige en wetenschappelijke kennis zoals statistiek en voorspelling.
Werkt je organisatie veel met big data, dan is een data scientist een must. Vaak is datagedreven werken al in de cultuur opgenomen. Een data scientist is een aanvulling op de bestaande processen en geen beginpunt.
4 | De data-architect
Zit daar nou iemand te tekenen? Jazeker! De data-architect zorgt voor de "blauwdruk" van de data. De architect houdt zich op strategisch niveau bezig met de data. Waaronder de opslag, verwerking, het gebruik, de ordening en de optimalisatie van data. De term data-architect is overkoepelend en wordt vaak door elkaar gebruikt met termen als solution-architect en enterprise-architect. Data-architecten hebben diepgaande kennis over o.a. dataframeworks, databases, beveiliging, modelling en governance. De bedachte structuren worden deels gebouwd en vaak onderhouden door de data-engineers.
Wil je als organisatie écht goed starten? Dan kan je niet zonder data-architect, maar deze hoef je niet in huis te hebben. Zeker niet in het begin. Een externe architect kan zorgen voor duidelijke kaders waar de organisatie zelf verder aan kan werken.

Een greep uit het oerwoud aan datafuncties
5 | De data-engineer
Wil je dit teamlid vinden? Dan kun je lang zoeken. De data-engineer zul je niet snel op kantoor tegenkomen. Deze functie wordt namelijk vaak over het hoofd gezien.De data-engineer zorgt ervoor dat alle beschikbare data op een logische manier georganiseerd is. Zo is de data bruikbaar voor de andere data-professionals. Om dit te bereiken beschikt de data-engineer over veel en brede technische kennis die hij of zij operationeel inzet. Zoals databases, frameworks, migratie en integratie, programmeren en meer. Deze stille mega-geek bouwt en onderhoudt de door de architect bedachte systemen.
Een data-engineer kun je in je overweging of deze functie intern al nodig is meenemen met de data-architect. Het ligt aan de staat van de organisatie of je deze functies al intern nodig hebt.
6 | De data(base) administrator
Zo lang er al databases bestaan, zo oud is ook de data-administrator. Met een grote kop thee en een dekentje zorgt de oudste van het team voor het schoonhouden van de data. Hiertoe behoort ook het onderhoud, beheer en de toegankelijkheid van de database. De DA heeft kennis van SQL en NoSQL en zorgt ervoor dat alle datatech blijft werken.
Een DA is ontzettend handig om in huis te hebben. Zo kunnen de andere dataprofessionals zich bezig houden met hun kerntaken en maakt de organisatie beslissingen op correcte data.
Meer leren over de kansen van datagedreven ondernemen? Download de whitepaper over data!
7 | De datamanager
Doordat deze professionals altijd bezig zijn met andere mensen zou je bijna vergeten dat ze wat met data doen. De datamanager houdt de groep datanerds bij elkaar. Als eindverantwoordelijke bepaalt de datamanager de strategie van het team. Daarnaast is de datamanager er verantwoordelijk voor dat alle gebruikers correct met de database kunnen werken. Datamanagers geven bijvoorbeeld trainingen en voorzien gebruikers van advies. De manager is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en stuurt daarop.
Datamanagers zijn van grote toegevoegde waarde voor de organisatie wanneer er meerdere dataprofessionals in dienst zijn.
Ook klaar voor de eerste stap?
Welke functies jouw organisatie nodig heeft om een datagedreven succes te worden hangt sterk af van je huidige en gewenste situatie. Daarbij speelt ook de cultuur van de organisatie mee.
> Datagedreven werken vraagt om een cultuurverandering
Zelf klaar om te beginnen met datagedreven ondernemen? Maar geen idee welke stappen je nu kunt zetten? Wij denken graag met je mee in een inspiratieworkshop: Datagedreven Ondernemen. Of ben je geïnspireerd, maar nog overweldigd door de mogelijkheden? Sluit eens aan tijdens een Lunch & Learn.