Terug naar overzicht

Een berg sensoren en onmetelijk veel data. En nu?

Smart campus, smart building, smart city; de termen zingen al jaren rond. We zien het plaatje wel voor ons: een gebouw of complex dat data genereert over bezetting, binnenklimaat en energieverbruik en zo bestuurbaar, beheerbaar en planbaar wordt. Liefst met een grote mate van zelfsturing. Prima concept natuurlijk. Maar daar sta je dan met je handen vol met sensoren. En nu?


Het nut van een Digital Twin

Hoe breng je het fysieke object aan de ene kant en de berg data aan de andere kant op een logische en behapbare manier bij elkaar? Hoe maak je van alle losse bewegingsmeldingen, temperatuurgegevens, airco-activiteit, stookcijfers, elektriciteitsverbruik en bezettingsroosters chocola? Door een exacte digitale kopie van het fysieke object te maken en daarin, op de plek waar het gebeurt, de interacties tussen mensen, plaatsen en apparaten weer te geven. Dat is althans hoe Microsoft het oplost, met Azure Digital Twins dat vorige maand tijdens IoT Solutions World Congres in Barcelona werd gelanceerd. Een slimme oplossing wat mij betreft, maar ik ben niet helemaal objectief. Het afgelopen jaar heeft ons IoT-team bijna wekelijk met de Microsoft-ontwikkelaars om tafel gezeten om het nieuwe platform te testen en feedback te geven. Maar wij van WC-eend zijn dus heel enthousiast!

Van diep-technologisch naar plug&play

Het slim en communicatief maken van complete objecten – kantoorgebouw, campus, ziekenhuis, winkelcentrum, fabriekscomplex, vrachtschip, straat en zelfs stad – was altijd een diep-technologische aangelegenheid waar veel expertise, programmeerwerk en voorstellingsvermogen voor nodig was. Met Digital Twins is het min of meer plug&play geworden. De digitale omgeving is een directe weergave van de fysieke wereld. Dat maakt het mogelijk bestaande ideeën voor smart spaces te realiseren. En het opent de weg naar nieuwe scenario’s waar we tot voor kort nog niet eens aan dachten. Denk aan de toevoeging van machine learning en artificial intelligence waardoor je niet alleen de bestaande situatie in kaart kunt brengen en besturen, maar ook bezetting en gebruik kunt gaan voorspellen en plannen.

Next generation IoT

Wat mij betreft zetten we daarmee een stap in next generation IoT. Dat is een mooi en zeer uitdagend perspectief, maar nu komt het aan op het realiseren van die potentie. Hoe kunnen we met deze technologie daadwerkelijk slim, efficiënt en duurzaam met die objecten omgaan. We zijn al bezig met een paar interessante cases, maar we willen meer en verder. Samen met opdrachtgevers die de kansen zien. En samen met de IT-professionals die net als wij blij worden als ze aan de tafels zitten waar de technologie van de toekomst vorm krijgt. Die houden van innovatie en vergezichten, maar alleen als die ook een wezenlijke plek krijgen in de realiteit van vandaag en morgen. Ik nodig iedereen uit die meer wil weten over Azure Digital Twins en ermee aan de slag wil, om bij ons aan tafel te komen. Dichter bij de toekomst kun je als organisatie en ICT’er niet komen!

Deze blog is ook verschenen op BlogIT