Terug naar overzicht

Het belang van data insights in tijden van crisis

Door COVID-19 komen economieën wereldwijd tot stilstand, wat het nóg belangrijker maakt dat een bedrijf beschikt over optimaal inzicht in hun data. Het hebben van dit inzicht maakt de besluitvorming namelijk sneller, beter en op feiten gebaseerd (in plaats van intuïtie). Daarnaast helpt het hebben van inzicht in data bedrijven met het tijdig aanpassen aan veranderingen.

Zwakke punten identificeren

Als de wereld om ons heen verandert moet je de risico's en kwetsbaarheden van jouw organisatie direct kunnen identificeren. Denk hierbij aan het hebben van antwoorden op ogenschijnlijk gemakkelijke vragen als ‘Wat betekent dit voor onze productiviteit?’ En ‘Wat is de impact op onze omzet?’. Wanneer je al jouw data in een uniforme omgeving kunt bekijken heb je de antwoorden op deze vragen snel gevonden. Daarnaast geeft dit je de kans om ook zwakke punten te identificeren en te kwantificeren (en hier actie op te ondernemen) die anders misschien onder de oppervlakte zouden blijven sluimeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan issues rondom klantinteracties, supply chain management, inventaris en netwerkbandbreedte.

Wil je meer leren over data? Schrijf je nu in voor één van onze lunch & learns over datagedreven ondernemen!

De impact van verandering meten

Met de COVID-19-pandemie evolueert de situatie dagelijks. Bedrijven over de hele wereld worden getroffen door (overheids)maatregelen die vaak binnen zeer korte termijn ingaan. Hoe meet jouw organisatie de impact van deze maatregelen op de belangrijkste prestatie-indicatoren als inzicht in actuele data ontbreekt? Als je slechts één keer per week de data ververst, hoe kun je dan tijdig voorspellen hoe jouw bedrijf wordt beïnvloed?

Evalueer en neem actie

Zodra de situatie weer iets is genormaliseerd kan het hebben van inzicht in data je ook helpen evalueren hoe het bedrijf op deze crisis heeft gereageerd. Was het echt voorbereid op een pandemie? Heeft het bedrijf zich snel genoeg aangepast en snel genoeg gereageerd? Hadden voldoende mensen toegang tot de informatie die ze nodig hadden? Of moet je meer investeren in datamanagement, analytics en AI, zodat je in de toekomst beter voorbereid bent op onverwachte gebeurtenissen?

Meer inspiratie? Bekijk onze inspiratieworkshop datagedreven ondernemen!

Hoe werkt dit in de praktijk?

Worstelt jouw bedrijf ook met het snel inspelen op data vraagstukken? Is het lastig om snel van verschillende databronnen te komen tot het gewenste inzicht? Winvision kan je ondersteunen. Doordat de hoeveelheid data alleen maar verder groeit en de business meer en meer afhankelijk is van snelle inzichten hebben wij een breed portfolio om je te ondersteunen. We helpen met het formuleren van een datastrategie, bouwen dataplatformen en oplossing op Azure en zijn partner van Timextender voor het realiseren van een volledig datamanagementplatform.

Een keertje sparren?

Ik denk graag met je mee!

Robbert Post

Manager Commercie
06 - 247 80 710 robbert.post@winvision.nl