Terug naar overzicht

In 4 stappen naar een effectieve datastrategie

Een digitale kopie bouwen van een raket die de ruimte ingaat, zodat je de technologie kunt blijven ontwikkelen, ook als het origineel straks niet meer beschikbaar is. Een virtuele persoonlijk assistent die slimmer wordt naarmate je er meer tegen praat. Of een app die gezichtsherkenning koppelt aan emotiedetectie, zodat je de gemoedstoestand van mensen (bijvoorbeeld deelnemers aan een training) kunt meten en op basis daarvan je dienstverlening kunt optimaliseren.

Voorbeelden van intelligente data-oplossingen

Dit zijn allemaal voorbeelden van wat we bij Winvision verstaan onder Smart IT: intelligente dataoplossingen die innovatie versnellen en bijdragen aan de kwaliteit van werken en leven. Het mooie is dat dit allemaal geen toekomstmuziek is maar dat het gewoon nu al kan. De onderliggende technologie is beschikbaar en vraagt erom te worden toegepast voor dit soort doeleinden. Het enige wat je verder nodig hebt is data in een bruikbare vorm. En om daar aan te komen, kan het nuttig zijn eerst een gerichte datastrategie te ontwikkelen. Dat doe je in een proces waarin je ruwweg 4 stappen kunt onderscheiden, die ik hier kort zal belichten.

"Je moet je gegevens ook op de juiste manier interpreteren om er de beoogde vruchten van te plukken"

Stap 1: Kies je datadoelen

Waar staat jouw bedrijf op het gebied van data? En welke businessvraagstukken kan en wil jouw bedrijf aanpakken met behulp van data? De voordelen die je kunt behalen door data voor je aan het werk te zetten, zijn divers. Ze hangen ook sterk af van je ambities en de mate waarin jouw organisatie al met data bezig is.

Stap 2: Verzamel je bruikbare data

Digital McKinsey stelt niet voor niets dat 'the best analytics are worth nothing with bad data'. Welke data heb je in huis en wat is daarvan echt relevant en bruikbaar? En hoe pak je het binnenhalen en opslaan van deze data aan?

Test hoe datavolwassen jouw organisatie is: Doe de Data Maturity Scan!

Stap 3: Verfijn je data

Met bruikbare data alleen ben je er nog niet. Je moet al die gegevens ook op de juiste manier interpreteren om er de beoogde vruchten van te plukken. In deze stap ga je de data die je als relevant hebt gekwalificeerd analyseren en visualiseren.

Stap 4: Zet je data aan het werk

Nu je na de vorige stappen beschikt over hoogwaardige data, is het tijd om die data voor je aan het werk te zetten. Op basis van een dataplatform bouw je intelligente oplossingen om bijvoorbeeld (kosten)efficiënter te produceren of bouwen, processen veiliger te maken of de tevredenheid van je klanten te verhogen. Kortom, je maakt werk van Smart IT.

Een keertje sparren over data?

Ik denk graag met je mee!

Robbert Post

Manager Commercie
06 - 247 80 710 robbert.post@winvision.nl