Terug naar overzicht

In gesprek met John Adegeest, Directeur ICT bij CSU

Op 25 mei organiseert Winvision een webinar waarbij de gigantische digitaliseringsslag van CSU centraal staat. Hoe ontwikkelde CSU zich van traditioneel schoonmaakbedrijf naar de innovatieve facilitaire dienstverlener die zij vandaag (en morgen) zijn? Onze collega Jasper Lentjes, digitaal projectmanager, gaat tijdens deze webinar in gesprek met John Adegeest, Directeur ICT bij CSU, TZorg en Zizo. Het belooft een inspirerende sessie te worden. Hoog tijd om, in aanloop naar de webinar, nader kennis te maken met John.

Om te beginnen: Vertel eens iets over jouw achtergrond en drijfveren?

“Ik ben nu zo’n 6 jaar Directeur ICT bij CSU. Ook de ICT voor Tzorg en ZiZO vallen hiermee onder mijn verantwoordelijkheid. Hiervoor was ik Directeur ICT bij ASR. Een flinke switch inderdaad. Van ‘beursgenoteerd, financieel en boven de rivieren’ naar ‘familiebedrijf, facilitair en beneden de rivieren’. Als je dan toch een nieuwe uitdaging aangaat, doe het dan goed, zal ik maar zeggen. Ik heb geen dag spijt gehad. We zijn marktleider in een branche die ooit vrij traditioneel was, maar waarin innovatie inmiddels hoogtij viert. Ik durf te zeggen dat wij hierin onze voortrekkersrol pakken en als het gaat om digitalisering nieuwe standaarden zetten, het werkveld uitdagen en voor de nodige dynamiek zorgen. Hier liggen ook gelijk mijn drijfveren. Het altijd net even anders en vooral slimmer willen doen. Dat is geen doel op zich overigens, het moet wel waarde toevoegen. En als dat niet met ICT kan, dan is het ook goed.”

Maar als het wél met ICT kan, hoe maak je dan het liefst impact?

“Door altijd naar je klant te kijken, de eindgebruiker. Extern, maar ook intern. In onze business draait het om mensen, elke dag opnieuw. Want wat wij verkopen, een schone werkplek of een verantwoorde thuiszorgsituatie, bestaat niet zonder de mensen die het doen. Mensen die elke dag letterlijk de handen uit de mouwen steken. Zonder hen hebben wij geen business, zo simpel is het. Onze insteek is dan ook dat we digitaliseren tot op de werkvloer. Daar gebeurt het, dus juist dáár wil je innoveren en het grote verschil maken. Daar zitten ook echt wel wat ingewikkelde aspecten aan. Je kunt heel vernuftige dingen bedenken, het moet wel voor iedereen werkbaar zijn. Digitale vaardigheid is hierbij essentieel, maar ook de taal waarmee je mensen kunt bereiken. Voor de beeldvorming: bij CSU hebben we collega’s met meer dan 130 verschillende nationaliteiten. Daar spelen we graag op in, ook met sociale innovaties.”

Mask
"Inmiddels heeft Winvision ons zelfredzaam gemaakt en hebben we onze eigen teams ‘bovenop’ het platform zitten. Toch blijft het een nauwe samenwerking, bijvoorbeeld vanwege kennisdeling en een stuk onderhoud dat Winvision voor ons uit handen neemt.”
John Adegeest
Directeur ICT van CSU, Tzorg en ZiZO

Sociale innovaties, leg uit!

“Veel digitale innovaties worden primair doorgevoerd om slimmer, efficiënter en dus ook rendabeler te werken. Sociale varianten hebben een softer en cultureler doel. Voor betere aansluiting, meer begrip en een fijnere samenwerking. Vooral intern zetten we daar vol op in. Zo hebben we onze arbeidsovereenkomsten vrijwel volledig visueel gemaakt. Voor veel mensen is het lezen van een contract best ingewikkeld, ook als je de Nederlandse taal gewoon prima machtig bent. Als je van zo’n belangrijk document een duidelijke infographic maakt, komt dat heel anders over.”

Hoe is de samenwerking met Winvision eigenlijk ontstaan?

“Vanuit co-creatie. Een mooi verhaal. CSU werd jaren geleden benaderd door bouwbedrijf Heijmans. Heijmans had een heldere digitale strategie en was in het kader van hun smart buildings op zoek naar de link met schoonmaak-digitalisering. Samen met Winvision hebben we toen het BeSense platform gebouwd, met daarbinnen het huidige BeClean. Feitelijk de Azure-omgeving waar we onze toepassingen op ontwikkelen. Dit avontuur is uitgegroeid tot een succesvolle samenwerking waarin we onder de noemer Beyond Eyes onze krachten bundelen zodat gezamenlijke klanten verzekerd zijn van slim gebouwbeheer. Inmiddels heeft Winvision ons zelfredzaam gemaakt en hebben we onze eigen teams ‘bovenop’ het platform zitten. Toch blijft het een nauwe samenwerking, bijvoorbeeld vanwege kennisdeling en een stuk onderhoud dat Winvision voor ons uit handen neemt.”

Wat bedoel je precies met zelfredzaamheid?

“Het komt voor dat IT-partners een afhankelijkheidsrelatie met je opbouwen. Op een gegeven moment kom je tot de conclusie dat je niet meer zonder ze kunt. Winvision bewijst dat dat anders kan. Ze tuigen een compleet DevOps team bij je op en brengen alles op de rit, maar als de boel eenmaal draait, nemen ze je mee naar de volgende fase: die van zelfstandig worden. Zo hebben ze voor BeClean en Zizo onze product owners opgeleid. Van daaruit konden we aan onze eigen teams gaan bouwen. We zijn van twee externe scrum teams, naar één interne gegaan. Dingen gaan hierdoor soms wat minder snel, maar dat geeft niets. De basis staat en we zijn nu zelf in de lead qua prioritering binnen de sprints. Het is een proces. En ideaal: we kunnen makkelijk naar eigen inzicht bijsturen en quick wins realiseren. Ook hebben we korte lijnen met collega’s die werken aan systemen die communiceren met de apps van BeClean en Zizo. We zijn er dankzij Winvision én onze eigen veerkracht sterker uitgekomen en deze nieuwe werkwijze levert ook nog eens een mooie kostenbesparing op. We hebben een gigantische digitaliseringsslag gemaakt en het deel met Winvision ging daar perfect in mee. Alles bleef steeds maar weer op z’n plek vallen. Dat is geen toeval, daar waren de projecten te complex voor, daar mogen de mensen van Winvision en natuurlijk onze eigen mensen heel trots op zijn.”

Over trots gesproken: Waar ben je het meest trots op?

“Dat we hebben bewezen, ook aan onszelf, dat wij heel grote transities aankunnen. Toen wij in 2018 de eerste grote deden, een nieuw HR-systeem voor de gehele organisatie, was het sowieso iets wat we nog niet kenden. En zelfs toen verliep alles on time en binnen budget. Ik ben daar oprecht van onder de indruk. Ook ben ik er trots op dat bijna iedereen die toen in het ICT-team zat, er nog steeds is. Digitale transformaties zijn verandertrajecten. Die doen iets met mensen. Als je ze goed en aandachtig aanpakt, komen mensen tot bloei in plaats van dat ze in de weerstand schieten. Draagvlak en goede communicatie zijn heel belangrijk. Veel dingen die we voorheen zelf deden, zijn nu geautomatiseerd. De meeste collega’s hebben dus andere taken moeten aanleren of zelfs een volledig nieuwe rol gekregen. Ik zie het als een grote opsteker dat we hier met elkaar zo krachtig en wendbaar mee omgaan.”

Meer weten?

Webinar | Facilitair marktleider CSU over hun gigantische digitaliseringsslag

John vertelde nog veel meer, ook over specifieke CSU-klantoplossingen die op Azure draaien. Het zou zonde zijn om spoilers weg te geven voor de webinar, dus wil je meer weten en/of vragen stellen aan John? Meld je dan aan voor de webinar op 25 mei via de link hierboven!

Op zoek naar een ICT-partner?

Vul het formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Raymond van Ham

Business Development Manager
06-46199986 raymond.vanham@winvision.nl