Terug naar overzicht

Is zo’n scrumtraining nou echt nuttig? (spoiler: ja!)

Voordat ik me aanmeldde voor de Scrum Master training, dacht ik dat ik de principes van Scrum al wel kende. Ik had immers de Scrum Guide gelezen en draaide al in een aantal projecten mee. Om het certificaat te bemachtigen, heb ik mij toch opgegeven voor de cursus. Hierin heb ik waardevolle inzichten opgedaan die ik hier graag met je deel.

Auteur: Eva Vlug, Business Consultant bij Winvision

Inzicht 1: ‘Take it to the team!’

Een scrumteam is een zelfsturend team en neemt beslissingen zoveel mogelijk eigenhandig. Deze autonome houding is belangrijk voor de professionaliteit en motivatie van de teamleden. Vanuit een consultantrol ben ik gewend om zoveel mogelijk uit te zoeken en mogelijke oplossingen uit te werken, zodat andere teamleden effectiever kunnen zijn. Dit maakt dat ik als Scrum Master de neiging heb om te veel te ondersteunen en te weinig bij het team zelf te beleggen. Zo is het delen van het scrum board tijdens de Daily Scrum en het notuleren tijdens besprekingen bijvoorbeeld prima te beleggen bij andere teamleden en eigenlijk beter voor hun zelfredzaamheid. De focus van de Scrum Master ligt dus op ‘Reveal, not resolve’!

Inzicht 2: ‘Scrum values’

Tja, de Scrum-waarden stonden wel in de Scrum Guide… Ze waren me alleen niet echt (of beter gezegd: echt niet) opgevallen. Kan jij deze vijf waarden zo oplepelen? Ik geef je nog even bedenktijd. Hier komen ze: focus, commitment, respect, openness en courage. Mijn eigen ezelsbruggetje is FC ROC, als een voetbalclub. De waarden zijn mooi om te gebruiken tijdens de Sprint Retrospective en zijn belangrijk voor een succesvol team. Als deze waarden niet worden nageleefd, belemmert dit het team. Het openlijk bespreken hiervan is erg belangrijk.

Je digitale kansen benutten? Versnel met een DevOps Dreamteam!

Inzicht 3: ‘De Sprint Retrospective’

Wat kan er beter? Wat ging er goed? Actiepunten beschrijven. Ja, dit riedeltje kende ik wel. De variatie zat in noteren in Excel, op post-its of op het bord. Ik had hier eigenlijk nooit over nagedacht. Ik vond het altijd wel prima. Bij onze klant werd dat echter niet zo ervaren en ik moet toegeven dat ze wel een punt hadden. De Retrospectives kunnen namelijk een stuk leuker en afwisselender. Het is hét moment waarop je een gezamenlijke ervaring met elkaar creëert en het team kan smeden. Kortom, een belangrijke bijeenkomst waar gevoelens, mits constructief, meer ruimte hebben dan de zakelijke kant die doorgaans de boventoon voert. Zo kun je als team beter samenwerken en een beter resultaat opleveren.

Inzicht 4: ‘Scrum is geen methode, maar een framework’

Scrum bestaat uit elf onderdelen, namelijk drie rollen, vijf events en drie artefacten. Dit zijn de fundamentele basisregels. Het is bewust minimalistisch van opzet; een framework waarin de taken, stappen en fasen expres achterwege zijn gelaten. In zekere zin is het dus niet zo gek dat ik dacht alles te weten van Scrum. Ik had immers de elf onderdelen geleerd uit de Scrum Guide. De kunst zit hem in het in de praktijk brengen van het Agile gedachtengoed, de drie pilaren, de vijf Scrum values en de uitvoering van de 11 onderdelen. Ze zeggen wel eens: ‘Scrum; makkelijk te leren, moeilijk toe te passen’.

Wil je meer leren over data? Schrijf je nu in voor één van onze lunch & learns over datagedreven ondernemen!

‘Scrum; makkelijk te leren, moeilijk toe te passen’
Eva Vlug
Business Consultant

Mijn conclusie

Voor mij bleek de Scrum Master training dus toch echt een ‘#LesjeGeleerd’ en ben ik heel blij dat ik hem gevolgd heb. Nu moet ik alleen nog het certificaat (de PSM 1) halen en ben ik officieel Scrum Master. Als het zover is, laat ik het jullie uiteraard weten! Hopelijk hebben jullie wat aan mijn verworven inzichten! Mocht je iets willen vragen, tips willen voor bijvoorbeeld een leuke Retrospective of tips voor mij hebben, bel of bericht me dan gerust.

Een keertje sparren over data?

Robbert Post

Manager Commercie
06 - 247 80 710 robbert.post@winvision.nl