Terug naar overzicht

Mens en machine: renaissance of revolutie?

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Computable.
Auteur: Mike van Zandwijk, Technology Development Manager bij Winvision

Hoewel er mensen zijn die technologische innovaties toejuichen, is er ook bezorgdheid in de samenleving als het om tech gaat. De vraag is waar deze ongerustheid vandaan komt en of er reden toe is. En wat betekenen deze zorgen voor onze toekomst met technologie?

Wat is de digitale renaissance?

Laten we beginnen bij de weg van de adoptie van technologie. Daarin kijken we over honderd jaar terug op het huidige tijdperk en omschrijven we deze tijd als de digitale renaissance (letterlijk: wedergeboorte). De komende periode wordt dan gezien als een tijd waarin nieuwe ontwikkelingen hebben geleid tot meer welvaart, gezondheid en/of geluk voor iedereen. We hebben nu de kans technologie in te zetten zodat het ons helpt. Denk aan mixed reality waarmee je alvast kunt zien of de nieuwe bank in je huiskamer past of een Hololens waarmee je ziet welke handelingen je moet uitvoeren om een apparaat te repareren, zodat je minder technische kennis nodig hebt.

Technologie is een kans, laten we ervoor zorgen dat we er over een eeuw ook zo op terugkijken
Mike van Zandwijk
Technology Development Manager

Hoe zet je technologie op de juiste manier in?

Een randvoorwaarde voor de digitale renaissance is dat de meerderheid van de burgers technologie omarmt. Dat kan alleen als innovaties met name worden ingezet voor de 4G’s: geestdodende, geavanceerde, gevaarlijke en gore handelingen. Toch ontstaat er ook dán angst om overbodig te worden. Daarom zijn adoptieprogramma’s en het omscholen van mensen cruciaal voor het bereiken van een digitale renaissance. Daarnaast zijn duidelijke regels over wat er met technologie wel en niet mag belangrijk. Wanneer we technologie op deze manier inzetten, verbetert het de wereld. Een ander voorbeeld is de documentaire rondom sociale media op Netflix. ‘The Social Dilemma’ legt de negatieve gevolgen van het niet reguleren van sociale-media-algoritmes en technologie voor de maatschappij bloot. Er is namelijk nog weinig wet- en regelgeving rondom de inzet van technologie. Het is nu vooral een ethische afweging die bedrijven zelf moeten maken. Het is moeilijk te bepalen wanneer het gebruik van technologie onwenselijk is. Daarbij gaan de ontwikkelingen razendsnel. De macht ligt op dit moment bij de techbedrijven en hoe zij technologie inzetten. De weerstand neemt toe, getuige ook de zaak van het Amerikaanse Senaat tegen Twitter, Facebook en Google. Bij een digitale revolutie gaat de ontwikkeling razendsnel, maar beweegt de maatschappij te langzaam mee door de weerstand. Daarmee komen nieuwe technologieën de maatschappij niet altijd ten goede.

Je digitale kansen benutten? Versnel met een DevOps Dreamteam!

Ik hoop dat de mens en machine elkaar zullen versterken en niet bevechten
Mike van Zandwijk
Technology Development Manager

Mens en machine, strijd of kans?

Het is een tijd van technologische innovatie en die beïnvloedt ons allen. Daarom is het belangrijk nu het gesprek te voeren en grenzen te stellen, zodat er geen digitale revolutie maar een renaissance komt. Ook daarmee staan we voor een roerige tijd, maar komen we tot de beste toekomst voor iedereen. Door met de juiste mindset naar technologie te kijken - die waarbij we nieuwe technologieën adopteren - levert het kansen op voor de samenleving. Ik hoop dat mens en machine elkaar zullen versterken en niet bevechten. Met een goede voorbereiding in de vorm van verandermanagement en relevante wet- en regelgeving voor innovatie en technologie komen we een heel eind.

Laten we met elkaar op zoek gaan naar de beste manier om samen te werken en focussen op wat technologie ons kan opleveren. Laten we de kracht van mens en machine inzetten en zorgen dat de mens nog altijd de eindverantwoordelijke is en de beslissing neemt. Technologie is een kans, laten we ervoor zorgen dat we er over een eeuw ook zo op terugkijken.

Een keertje sparren over de mogelijkheden?

Ik denk graag met je mee!

Robbert Post

Manager Commercie
06 - 247 80 710 robbert.post@winvision.nl