Terug naar overzicht

Met deze 4 eenvoudige tips verhoog je gegarandeerd de kwaliteit van je werk!

Auteur: Nathanael Korf, Bidmanager bij Winvision

Iedereen wil graag hoge kwaliteit. We stellen steeds hogere eisen aan dienstverlening en via social media laten we nadrukkelijker onze mening horen als we niet tevreden zijn. We verwachten dat producten zo lang mogelijk meegaan en onze levensstandaard komt steeds hoger te liggen. Maar wat zegt dat over de kwaliteit van ons leven? En leveren wij ook de kwaliteit in onze werkzaamheden die we wel van anderen verwachten?

Hoe zorg je voor kwaliteitverbetering

Via allerlei systemen doen we ons uiterste best om de kwaliteit van ons werk te borgen: kwaliteitscertificering, keurmerken, kwaliteitsmanagers, et cetera. Deze systemen doen zeker hun werk, maar uiteindelijk begint kwaliteit bij jezelf. Ik laat je vier eenvoudige tips zien die je helpen om de kwaliteit van je werk te verbeteren. Probeer ze maar eens toe te passen en je zult versteld staan van het resultaat!


Het gezegde ‘haastige spoed is zelden goed’ blijft van toepassing.
Nathanael Korf
Bidmanager

1. Echte aandacht

Zorg dat je heel bewust bent van wat je doet en dat je dit met echte aandacht doet! Het is een open deur, maar toch betrap ik mezelf er dagelijks op dat ik me zo makkelijk laat afleiden en toch twee (of drie) dingen tegelijk doe. Even tijdens een vergadering een mail versturen,of een gesprek met iemand voeren terwijl ik een stuk aan het lezen ben. Welke kwaliteit verwacht ik te bereiken als ik meerdere dingen half doe? Gelukkig kan ik tegenwoordig snel schakelen als ik me bewust ben van mijn poging te multi-tasken en kies er dan voor om één activiteit heel bewust te gaan doen. Heerlijk!

Tip: Wees heel bewust bezig met wat je aan het doen bent en doe één ding tegelijk. Succes gegarandeerd!

2. Oog voor details

Als we dan toch nog even de analogie trekken met producten en diensten van hoge kwaliteit, dan onderscheiden die zich met name in de details. Denk aan extra afwerking of net dat stapje extra dat iemand voor je zet.

Vanuit mijn rol als proposalmanager bij Winvision bewaak ik de kwaliteit van onze offertes. Naast dat de inhoud natuurlijk moet kloppen, ben ik heel scherp op zaken als opmaak, grammatica, interpunctie, spelling en schrijfstijl. Voor veel mensen zijn dat slechts de details. Maar omdat ik zelf afhaak bij een offerte met spelfouten, is dit detailniveau mijn persoonlijke standaard geworden.

Tip: Een boodschap komt altijd over, maar onderscheid je door te letten op de details!

Je digitale kansen benutten? Versnel met een DevOps Dreamteam!


3. Maak tijd

Hoewel ik in mijn werk dagelijks met deadlines te maken heb, probeer ik me niet te laten opjagen. Het gezegde ‘haastige spoed is zelden goed’ blijft van toepassing. Haast ontstaat alleen als er ruimte is voor verbetering op gebied van timemanagement. Wil ik mijn werk goed doen, dan moet ik daarvoor tijd maken in mijn agenda. In theorie klinkt dat heel eenvoudig, maar de praktijk is lastiger. Dat betekent namelijk ook dat ik weleens nee moet zeggen als mij iets gevraagd wordt.

Tip: Zeg vaker nee en plan tijd in wanneer je zeker wil weten dat je werk kwalitatief hoog is.

4. Denk lange termijn

Stel je staat tegenover twee onbekenden. Van de een weet je dat je die na vandaag nooit meer gaat zien. De ander daarentegen kom je nog dagelijks tegen. Je mag met één van beide lunchen. Met wie zou je dan liever tijd doorbrengen?

Dat is precies waarom ik kies om er bij mijn werk altijd vanuit te gaan dat ik bijdraag aan een langetermijnrelatie. Dat kan zijn met collega’s, klanten of zelfs vrienden. Omdat ik lange termijn denk, wil ik mijn werk ook extra goed doen en dat draagt bij aan de kwaliteit.

Tip: Zie je werkzaamheden als een investering in een langetermijnrelatie. Daarmee leg je de lat voor jezelf automatisch al een stuk hoger.

Wil je meer leren over data? Schrijf je nu in voor één van onze lunch & learns over datagedreven ondernemen!


Aan de slag

Vermoedelijk denk je bij de meeste van deze tips aan open deuren intrappen. En daar heb je volledig gelijk in! Aan de andere kant weet ik bijna zeker dat je deze tips niet dagelijks toepast in je werk. En dat betekent dat er ruimte is voor verbetering. Daarom daag ik je uit om één tip te kiezen en die vandaag nog toe te passen. Challenge accepted?

Keertje sparren over data?

Ik denk graag met je mee!

Robbert Post

Manager Commercie
06 - 247 80 710 robbert.post@winvision.nl