Samenwerken in een DevOps-team: hoe ziet dat eruit?
Door te werken volgens DevOps:
- versnel je de ontwikkeling van je digitale platform of product,
- kun je rekenen op gemotiveerde medewerkers en
- bereik je een hogere klanttevredenheid.
Goede samenwerking tussen de verschillende disciplines is een van de belangrijkste voorwaarden voor een gezonde DevOps-cultuur.
Maar hoe ziet zo’n samenwerking er in de praktijk nu eigenlijk uit?
We vroegen het Suzanne van IJzendoorn, Product Owner van BE Clean bij onze opdrachtgever CSU, en Anco van den Berg, Developer bij Winvision.
Vraag 1: Wie zitten er in een DevOps-team?
Anco: “Over het algemeen bestaan de DevOps-teams waarmee wij werken uit ongeveer negen personen: de product owner en – afhankelijk van de opdracht(gever) – developers, testers, architecten en consultants.”
Suzanne: “Ons team bestaat uit collega’s van CSU en Winvision. Ik ben de product owner.”
Meet the team >
Wat is DevOps?
De term DevOps is een combinatie van development (ontwikkeling) en operations (beheer). Een DevOps-team wordt samengesteld uit alle mensen, processen en technologieën die nodig zijn om een platform of product te ontwikkelen én te onderhouden/beheren, om de klant zo doorlopend waarde te kunnen bieden. In een DevOps-cultuur en met DevOps-werkwijzen en -programma’s kun je als team beter inspringen op klantbehoeften en kunnen bedrijfsdoelen sneller worden behaald.
Vraag 2: Welke voordelen ervaar je in het werken volgens DevOps?
Anco: “Anders dan in een ‘gewoon’ team werk je in een DevOps-team heel nauw met elkaar samen. Je weet precies wat er bij elkaar speelt. Doordat je open met elkaar communiceert, bouw je snel vertrouwen op. Het is makkelijk schakelen, je hebt allemaal hetzelfde doel. We vormen één team, waarbij we als Winvision niet alleen technisch met de opdrachtgever meedenken, maar ook functioneel. Zo bied je in echt meerwaarde in een DevOps-team.”
Meer leren over DevOps? Download onze Whitepaper!Suzanne: “Het proces is veel gestructureerder dan werken in een niet-DevOps-team. In het DevOps-team werken we volgens de scrummethode en daardoor zijn de structuren, kaders, rollen en verwachtingen heel duidelijk. Dat helpt in het proces en werkt echt heel fijn. Verder is de hele tooling in DevOps superduidelijk, waardoor je alles altijd inzichtelijk hebt: dit is de planning, hier werken we naartoe. Dat zijn echt wel voordelen ten opzichte van het ad hoc ontwikkelen van ‘losse flodders’. Door ontwikkeling en beheer in één team te combineren, ben je veel minder in hokjes aan het werk en kun je veel flexibeler op elkaar inspelen. Je bent sneller in staat een waardevol product op te leveren omdat je snel stap voor stap begint en snel test, waardoor je ook snel kunt bijsturen als een product niet aanslaat. Dat is natuurlijk veel efficiënter dan maanden aan een product werken en dan op datum x iets opleveren wat niet blijkt aan te sluiten bij de gebruikersbehoefte.”
> 7 slimme moves voor een succesvolle digitale verandering
“We zijn echt een team. Ook al ben ik feitelijk de opdrachtgever, het voelt alsof we van hetzelfde bedrijf en collega’s van elkaar zijn.”
Vraag 3: Is iedereen en elke organisatie geschikt voor het werken met DevOps?
Anco: “Als het gaat om persoonlijkheid, denk ik wel dat je de juiste mindset moet hebben: je moet snel kunnen schakelen en tegen veranderingen kunnen. Je moet voorbereid zijn op grilligheden in het proces en daar flexibel mee om kunnen gaan. Voor wat betreft het type organisatie: ik denk dat werken met DevOps minder geschikt is voor organisaties met een top-downcultuur of met een grotere mate van micromanagement.”
Suzanne: “Ja, je moet inderdaad echt wel flexibel zijn en om kunnen gaan met verandering om goed je draai te vinden met deze manier van werken. En als organisatie moet je het echt willen: je moet willen en kunnen veranderen en ook op een andere manier willen en kunnen denken. DevOps is geen kwestie van ‘dit product wil ik, maak het maar’. Je begint klein en werkt in verschillende stapjes naar je einddoel toe.”
Ben jij klaar voor DevOps? Doe direct de scan en kom er achter waar jij kan versnellen!
“Door continue afstemming en overleg hou je dingen ‘vers’ en kun je je snel aanpassen aan veranderende omstandigheden.”
Vraag 4: Suzanne, hoe zou je de samenwerking met Winvision omschrijven?
“Zonder meer als heel goed! De mensen zijn betrokken, denken mee en weten zich goed te verplaatsen in onze business. En – heel belangrijk: we zijn echt een team. Ook al ben ik feitelijk de opdrachtgever, het voelt alsof we van hetzelfde bedrijf en collega’s van elkaar zijn. Uiteindelijk willen we deze manier van werken natuurlijk zelfstandig op gaan pakken binnen CSU, maar voorlopig is er nog te veel te doen en het is nu eenmaal moeilijk om aan goede mensen te komen. Zeker is dat we de structuur waarmee Winvision werkt uiteindelijk zelf ook aan willen houden. De werkwijze met verschillende rollen en structuren: daarin is Winvision echt een voorbeeld.”
Vraag 5: Heb je tips voor teams die nog niet met DevOps werken?
Anco: “Probeer niet de hele organisatie in één keer te veranderen. Begin klein en leer van andere teams. Begin wél in één keer goed: zet het hele DevOps-team in één keer neer, zodat je echt een team kunt worden. Je moet elkaar leren kennen, comfortabel worden met elkaar en elkaar leren vertrouwen. Dat is cruciaal voor deze manier van werken. In het begin is het vaak nog een beetje zoeken en kan het overweldigend lijken, maar op een gegeven moment krijg je tempo en flow.”
Zelf met DevOps aan de slag?
Meer weten over werken met DevOps? Of eens concreet sparren over de mogelijkheden van samenwerking met een Dreamteam van Winvision? Neem dan snel contact met ons op, we gaan graag met je in gesprek.