Terug naar overzicht

Smart IT: 3 technologieën die nu werken

Ken je de Holodecks uit het Star Trek-universum? Waar bemanningsleden in deep space zich ontspannen door zelfbedachte virtuele werelden te betreden en daar avonturen te beleven met levensechte intelligente personages? Inderdaad: pure sciencefiction.

Wat is Smart IT?

Om een Holodeck zoals in Star Trek te realiseren, zou je naast zeer geavanceerde technologie enorme massa's data nodig hebben. Dat is een belangrijke overeenkomst met de data-gedreven technologische oplossingen die nu al kunnen worden gerealiseerd om de kwaliteit van leven en werken te verbeteren. En zulke oplossingen vatten we bij Winvision samen onder de noemer Smart IT. Vandaag de dag wordt er wereldwijd hard gewerkt aan het ontwikkelen van concepten om Smart IT-oplossingen te faciliteren. Met succes, want er zijn heel wat technologieën beschikbaar die nu al voor jou kunnen werken. In deze blog presenteren we kort drie voorbeelden.

Op bescheidener niveau is er al al veel mogelijk. Misschien wel meer dan je denkt.

1. Digital Twin: kennis vergaren in een virtuele wereld

Een Digital Twin is een virtuele kopie van een fysieke omgeving, object of proces. Zo'n kopie maakt het mogelijk om in de digitale wereld te experimenteren en kennis te vergaren voor toepassing in de fysieke wereld. Het principe stamt uit de lucht- en ruimtevaartindustrie, waar het veel kosten bespaart bij de ontwikkeling, productie en inzet van toestellen. Maar intussen worden Digital Twins ook breder ingezet, bijvoorbeeld om virtuele representaties te maken van kantoorgebouwen, campussen of ziekenhuizen. Doordat alle gegenereerde informatie helder wordt gevisualiseerd, ontstaat er voor alle betrokkenen één waarheid van informatie. Je bespaart dus niet alleen tijd en kosten, maar komt ook eenvoudiger tot breed gedragen besluiten.

2. Hololens: beleef een object dat nog niet bestaat

Het is nog geen Holodeck maar toch: met de Hololens van Microsoft kun je digitale 3D-modellen van nog niet bestaande objecten bekijken in de ruimte waar ze zich zullen bevinden. Als je bijvoorbeeld in een Digital Twin-omgeving een virtuele representatie maakt van een huis en die visualiseert met een Hololens, krijg je er veel meer ruimtelijk gevoel bij: hoe groot is een kamer in dat huis en hoe ziet dat er in werkelijkheid uit? Bijkomend voordeel: doordat de Hololens een product van Microsoft is, integreert hij perfect met andere Microsoft-tooling die Winvision vaak inzet om Smart iT-oplossingen te realiseren.

Je digitale kansen benutten? Versnel met een DevOps Dreamteam!

3. Intelligent bots

In de film Her wordt Theodore verliefd op Samantha. Geen gewone love story, want Samantha is geen vrouw van vlees en bloed maar een virtuele persoonlijk assistent met een enorm zelflerend vermogen. Het klinkt allemaal nog ver weg, maar de basistechnologie is er al. Goed, de intelligent bots van nu zijn vooral geschikt voor het uitvoeren van specifieke enkelvoudige taken, zoals persoonlijke agendaplanning. Maar met de doorontwikkeling van de technologie zullen ze steeds beter in staat zijn feedback terug te geven en te leren van het gedrag van hun gebruiker. Zo zal ook deze vorm van Smart IT ons het leven en werken steeds makkelijker maken.

Een keertje sparren?

Ik ga graag met je in gesprek!

Robbert Post

Manager Commercie
06 - 247 80 710 robbert.post@winvision.nl