Terug naar overzicht

Word geen dataloser! Tips om je concurrentiepositie te versterken

Data wordt niet voor niets het nieuwe goud genoemd. Als bedrijf kun je er geweldige dingen mee doen. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om efficiënter te gaan werken, je klanttevredenheid te verhogen of sneller te innoveren. Allemaal doelen die je concurrentiepositie versterken.

Blijft jouw organisatie achter?

Op grond van het voorafgaande is het best vreemd dat er nog steeds zo veel bedrijven zijn die nauwelijks iets doen met al die data die ze iedere dag vergaren. Temeer omdat er ook ondernemingen zijn die hun data wél gericht voor zich aan het werk zetten. Dat leidt nu al tot grote verschillen; de 'datawinners' nemen een steeds grotere voorsprong in de markt. Heb jij het idee dat jouw organisatie in dit opzicht achterblijft? Dan is het tijd om in te grijpen en te voorkomen dat je bedrijf een 'dataloser' wordt.

Wil je meer leren over data? Schrijf je nu in voor één van onze lunch & learns over datagedreven ondernemen!


"We hebben het hier niet over sciencefiction en futurisme maar over doorontwikkelde technologieën waar we op dit moment echt iets mee kunnen."

Verschillende datadoelen voor bedrijven

Volgens recent onderzoek van Deloitte maakt inmiddels 59 procent van het bedrijfsleven op de een of andere manier gericht gebruik van data. 49 procent van de in het onderzoek geënquêteerde managers geeft aan dat data hen helpt betere beslissingen te nemen. 16 procent ziet data als middel om forse strategische initiatieven tot een succes te maken. En 10 procent zegt dat data hen helpt de relatie met zowel klanten als businesspartners te verbeteren.

Nieuw: data als brandstof voor Smart IT

De bovengenoemde datadoelen zijn nog tamelijk traditioneel en kunnen met betrekkelijk eenvoudige middelen worden gerealiseerd. Maar is er nóg een toepassingsgebied waarin data een cruciale rol vervult. Een nieuwe discipline waarin data wordt gebruikt als brandstof voor innovatieve technologieën die bijdragen aan de kwaliteit van leven en werken – en zelfs een compleet nieuwe richting kunnen geven aan je businessmodel. We hebben het hier niet over sciencefiction en futurisme maar over doorontwikkelde technologieën waar we op dit moment iets mee kunnen.

Je digitale kansen benutten? Versnel met een DevOps Dreamteam!

Voorbeeld: Slimme Gebouwen

Een mooi en relatief eenvoudig voorbeeld van Smart IT in de praktijk is het Slimme Gebouw (ook wel Smart Building). Door een gebouw te voorzien van sensoren, kun je data verzamelen over bijvoorbeeld het binnenklimaat en de mate waarin ruimtes en werkplekken in het gebouw worden benut. Deze data kun je vervolgens gebruiken om energetische prestaties en comfort te verbeteren, ruimte beter te benutten en bezoekers de weg te wijzen naar beschikbare ruimtes en werkplekken. Door koppelingen te maken met systemen van andere partijen die bij het beheer van het gebouw betrokken zijn, kun je zelfs nog meer efficiency uit je sensordata halen. Winvision helpt al volop invulling te geven aan dit soort slimme toepassingen. Als ontwikkelaar van dataplatformen zijn wij bijvoorbeeld nauw betrokken bij een baanbrekend initiatief op dit gebied: BeSafe.

Meer inspiratie bekijk onze inspiratieworkshop datagedreven ondernemen

Sparren over de mogelijkheden?

Ik ga graag met je in gesprek!

Robbert Post

Manager Commercie
06 - 247 80 710 robbert.post@winvision.nl