Softwareontwikkeling

Azure Digital Twins

De voordelen van een virtuele kopie

Wat is een Digital Twin?

Een Digital Twin is een virtuele representatie van een fysieke omgeving, object of proces. Het Azure-platform van Microsoft biedt ongelimiteerde mogelijkheden om invulling te geven aan zo'n virtuele kopie. Een Digital Twin maakt het mogelijk om in de digitale wereld te experimenteren en kennis te vergaren voor toepassing in de fysieke wereld. Dat Digital Twins de laatste jaren sterk in opmars zijn, is voor een belangrijk deel te danken aan de grote rekenkracht en schaalbaarheid van de cloud.

Voordelen van een digital twin

  • Besparen op de ontwikkelkosten van bijvoorbeeld gebouwen of producten.
  • Ongelimiteerd testen (van bijvoorbeeld prototypes) zonder schade.
  • Mogelijkheid om (bijvoorbeeld producten) continu door te ontwikkelen.
  • Dankzij de kracht van de cloud aantrekkelijk voor veel organisaties.
  • Eén 'waarheid van informatie' voor alle betrokkenen.

Het principe

Het principe achter Digital Twins stamt uit de lucht- en ruimtevaartindustrie. Van objecten als ruimteraketten wordt een virtuele kopie gemaakt, die wordt voorzien van dezelfde sensoren als de fysieke raket. Zo kun je realtime data vanuit de door de ruimte reizende raket invoeren in de kopie en kun je de technologie blijven doorontwikkelen. Dat scheelt veel tijd bij het bouwen van een nieuwe raket.

Breed toepasbaar

Dichter bij huis kan het principe van Digital Twins worden gebruikt om een virtuele representatie te maken van bijvoorbeeld een kantoorgebouw, campus of ziekenhuis. Je kunt dan realtime data vanuit de werkelijkheid invoeren in de Digital Twin als basis om te werken aan optimalisaties. Doordat alles helder wordt gevisualiseerd, ontstaat er voor alle betrokkenen één waarheid van informatie.

Luister onze podcast Treehouse Talk

Afl. 3: Een digital twin, wat is het en waar staat de technologie op dit moment?

Luister op Spotify

Meer weten?

Benieuwd hoe Winvision jou kan helpen Digital Twins in te zetten? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Raymond van Ham

Business Development Manager
06-46199986 raymond.vanham@winvision.nl