Terug naar overzicht

Han Kusters nam afscheid en bleef toch een beetje bij Winvision

Op 31 maart zwaaide Han Kusters (65) af bij Winvision. Ondanks de coronabeperkingen kreeg hij als directielid een afscheid dat hij zelf onvergetelijk noemt. En denk nu niet dat hij voorgoed uit beeld is, want het tegendeel is waar...

Een gesprek met een man die de geschiedenis van Winvision heeft helpen schrijven.

Verschillende functies op het gebied van ICT

Na zijn studie theoretische wiskunde moest Han eerst in militaire dienst. Op basis van zijn studierichting werd hij toegewezen aan TNO, waar hij geheime computersimulaties ontwikkelde voor het 1e Legerkorps. Na zijn diensttijd kon hij aan het werk op de automatiseringsafdeling van KLM, in een functie die hem ook zeer regelmatig naar de Verenigde Staten bracht. Na een periode als verkoper bij computerbedrijf Wang kwam hij terecht bij de ANWB, waar hij verschillende functies bekleedde op het gebied van IT en mobiele telefonie (dat laatste in een joint venture met KPN). Vervolgens was hij als lid van het College van Bestuur van Hogeschool Holland betrokken bij de fusie tussen hogescholen waaruit de hogeschool Inholland ontstond. Na de fusie mocht hij daar als eerste directeur ICT een compleet nieuwe infrastructuur voor 40.000 studenten realiseren. "Dat was ook de tijd dat Winvision ontstond, en met een aantal projecten uit dat programma was ik toen hun eerste klant."

Hoe kwam Winvision destijds op je radar?

"Toen Winvision in 2002 werd opgericht door Ronald Eleveld en Jeroen Vermeulen kende ik die mannen allebei al uit hun tijd bij Getronics. Zij wilden iets gaan doen met een nieuw product dat Microsoft had aangekondigd: SharePoint. Dat kwam goed uit, want ik wilde voor Inholland graag een studentenportaal op basis van SharePoint. Mede door die eerste opdracht is Winvision uiteindelijk een grote speler geworden in het onderwijs; Inholland was een voorloper in het implementeren van nieuwe technologie en daar werd vanuit het veld goed naar gekeken."

En hoe ben je zelf bij Winvision terechtgekomen?

"Toen ik klaar was met mijn klus bij Inholland, kon ik aan de slag bij het Radboudumc. Het ging om een vergelijkbaar project, maar in een totaal andere branche. Zo is Winvision ook in de zorg terechtgekomen, want ook het Radboudumc had behoefte aan een portaal. In de jaren die volgden hebben we samen allerlei mooie dingen gedaan.

Uiteindelijk beviel dat van beide kanten zo goed dat ik in 2010 bij Winvision in dienst ben gekomen, als strategy consultant. Binnen negen maanden kwam het verzoek of ik wilde toetreden tot de directie. Daar ben ik met plezier op ingegaan. De directie bestond toen uit vier personen: Ronald, Jeroen, Marcel Lucker en ik. We hebben echt een mooie tijd gehad. Eens per jaar gingen we naar Spanje, waar we via een vriend voordelig terecht konden in een huisje aan de golfbaan. Daar gingen we dan plannen maken voor het komende jaar."

Hoe vond je het om met Winvision onderdeel te worden van Odin Groep?

"Op een gegeven moment vonden Ronald en Jeroen het tijd om het bedrijf te verkopen en op zoek te gaan naar nieuwe avonturen. Toen kwam Odin Groep om de hoek kijken. Ik denk dat de timing goed was. Voor mij persoonlijk was het ook wel een bijzondere tijd. Aan de ene kant voelde ik natuurlijk veel loyaliteit naar de oude directie, aan de andere kant had ik in het MT ineens een heel nieuw team om me heen. Ook daar wilde ik graag een succes van maken. De eerste anderhalf jaar was dat nog wel een uitdaging. Er speelden een hoop zaken en we hadden daarnaast ook een veel te breed portfolio. Daarom hebben we besloten heel duidelijk te gaan focussen en keuzes te maken. Lastig hoor, want er waren dingen waar we heel goed in waren – zoals Skype for Business – maar waar voor ons in de setting van toen gewoon niet genoeg business uit te halen viel. Zulke dingen moet je dan toch afstoten."

Hoe heeft de overname uiteindelijk uitgepakt?

"Door de keuzes die we in die eerste anderhalf jaar hebben gemaakt, zijn we erin geslaagd de organisatie goed opnieuw in te richten. Het afgelopen jaar hebben we ook een prachtig resultaat laten zien. De samenwerking binnen het MT is uitstekend geweest, ik vond het echt een team. We waren kritisch en open naar elkaar maar gingen er wel samen voor. Dat is heerlijk werken. Ik heb me bij Odin Groep ook altijd heel welkom gevoeld. Als onderdeel van de club hebben we echt de kans gekregen om een nieuw Winvision neer te zetten. We hebben bovendien veel van elkaar kunnen leren, zeker waar het gaat om de balans tussen sociaal en zakelijk."

Wat zal je bijblijven als het bijzondere van Winvision?

"Winvision is een bedrijf van slimme en fijne enthousiaste mensen. Het motto 'work hard, play hard' is ons op het lijf geschreven. Ook omdat je weet: we staan er samen voor, we zijn er samen voor verantwoordelijk en we laten elkaar niet vallen. We zijn open naar elkaar en zijn gewend om elkaar feedback te geven. Ook als het minder leuke dingen zijn, maar daarna drinken we samen net zo makkelijk weer een wijntje. Inmiddels is mijn officiële dienstverband dus tot een einde gekomen. Ik ga nog niet met pensioen, maar ik wil geen vijf dagen per week meer werken. Ik wil in ieder geval een dag voor mijn kleinzoon en een dag voor mezelf. De drie dagen die ik overhoud, ga ik klussen doen als freelancer. Onder het motto niets moet, alles mag; het moeten wel leuke en uitdagende klussen zijn. Zo ga ik namens Winvision de komende tijd voor een hogeschool een strategieplan implementeren dat ik zelf heb ontwikkeld toen ik nog bij Winvision in dienst was. Eigenlijk merk ik tot nu toe niet eens veel verschil met die tijd. Ik voel me nog steeds onderdeel van het team. En in al mijn jaren bij Winvision ben ik nooit chagrijnig naar mijn werk gegaan."