Terug naar overzicht

Onze expert Frank aan het woord

“Leuk en aardig, al die praktische toepassingen, maar de techniek áchter Digital Twins is toch véél interessanter?” Aldus Frank van Houten, collega, Senior Developer en de expert op het gebied van Digital Twins. Benieuwd waarom hij zo enthousiast wordt van de achterliggende techniek? Frank vertelt het ons.

Staan we met Digital Twins aan het begin van een revolutie?

Nee hoor, het concept Digital Twins is niet nieuw; data gebruiken in virtuele modellen om bepaalde uitkomsten te simuleren wordt al veel langer gedaan. Wat is er dan nu anders? Simpel, de hoeveelheid data die beschikbaar is en de toenemende rekenkracht van analytische tools die op de data worden losgelaten. Er kunnen dus sneller, vaker en betere conclusies worden getrokken.

Hoe modelleer je fysieke objecten? En aan wat voor scenario’s moeten we denken?

Modellen hoeven niet complex te zijn. Denk bijvoorbeeld aan Google Maps of aan FlightRadar24. Modelleren kan op veel verschillende manieren, maar als Microsoft Gold Partner bouwen wij het liefst alles op Microsoft Azure. Als echte Azure-specialisten met een voorliefde voor IoT-oplossingen was het erg fijn dat Microsoft ons vroegtijdig heeft betrokken bij de ontwikkeling van Azure Digital Twins (ADT). Wij hebben veel contact met het development team van Microsoft in Redmond, USA. Wekelijkse gesprekken over de voortgang, een gedeeld Microsoft Teams kanaal en we zijn onlangs naar Redmond gevlogen om het team in levende lijve te ontmoeten.

Maar hoe krijg je de data van sensor tot beeldscherm en wat is de rol van Azure Digital Twins daarbij?

Zie ADT als centraal punt van de oplossing die je wilt bouwen. Door middel van een ‘spatial intelligence graph’ wordt de gemodelleerde omgeving bijgehouden. Eigenlijk een netwerk, waarbij er verbindingen zijn tussen de verschillende objecten. Verdiepingen, kamers op die verdiepingen, bureaus in die kamers en uiteindelijk sensoren onder de individuele bureaus.

Ok, en dan?

Vooraf ingestelde comfortwaarden triggeren bepaalde acties. Bijvoorbeeld een trigger dat er 6000 ppm CO2 wordt gemeten. Een User Defined Function (UDF) gaat af, er volgt een melding naar externe systemen en deze wijzigt de virtuele ruimte waar deze sensor onder hangt. Maar externe systemen kunnen ook actief luisteren naar de status van de objecten in ADT. Het is dus tweerichtingsverkeer.

Winvision is binnen Europa de eerste partij die een dergelijk product op basis van ADT heeft gebouwd dat in productie draait bij klanten. Samen met bouwbedrijf Heijmans en schoonmaakorganisatie CSU, genaamd BeSense. Geen prototype dus, maar échte inzichten in échte data.

Het fijne aan ADT is dat een groot deel van de keten van IoT-oplossingen versimpeld is. Dankzij de expertise van Microsoft, de koppelingen die mogelijk zijn met de rest van het Azure platform én de constante verbeteringen die worden doorgevoerd is het een extreem waardevolle aanvulling op het Azure IoT landschap.