Terug naar overzicht

CSU gaat voor datagedreven schoonmaken

CSU behoort met 11 vestigingen en ruim 15.000 medewerkers tot de Nederlandse top 3 op schoonmaakgebied. Schoonmaakmedewerkers lopen vaak vaste routes waarin ze elke dag dezelfde werkzaamheden doen. Maar niet elke ruimte hoeft natuurlijk elke dag schoongemaakt te worden. Wij hebben CSU geholpen het schoonmaakproces efficiënter te maken.

BE Clean

De oplossing die Winvision en CSU hiervoor samen ontwikkelden, heet BE Clean. Dit platform gebruikt een combinatie van sensordata en menselijke informatie om slimme schoonmaakroutes te plannen. Sensoren in een gebouw laten bijvoorbeeld zien welke ruimtes op een dag intensief gebruikt zijn en welke juist niet. Maar ook de schoonmaakmedewerkers spelen een belangrijke rol, aldus Winvision-developer Milou Schepers: "Zij komen door het hele pand en kijken met andere ogen dan wij als gebruikers. Ze kunnen bijvoorbeeld signaleren of er in een ruimte iets aan de hand is, bijvoorbeeld iets dat gerepareerd moet worden."

Wij je meer weten over softwareontwikkeling? Lees hier meer over onze DevOps Dreamteams!

De cleaning app

Het meest zichtbare deel van BE Clean is de cleaning app voor de schoonmaakmedewerkers. Milou: "De schoonmaakmedewerker opent de app en ziet de route die hij of zij moet lopen en wat er op die route allemaal moet gebeuren. Zo kan de schoonmaakmedewerker gelijk aan het begin van de route de werkkar optimaal inrichten. Wanneer er onderweg onverwachte dingen opvallen, wordt dat ook met behulp van de app gemeld.

De facility manager krijgt dan een notificatie en kan direct actie ondernemen. Daarnaast kan de schoonmaakmedewerker aanvinken hoe schoon de ruimte bij binnenkomst daadwerkelijk was. Daar worden volgende schoonmaakroutes weer slimmer van."

Eerst de mens, dan de techniek

Schoonmaakmedewerkers zijn niet allemaal even digitaal vaardig of beheersen de Nederlandse taal even goed, vertelt Milou. "Om de cleaning app voor alle schoonmaakmedewerkers zo toegankelijk mogelijk te maken, heeft een van onze UX designers alle acties in de app aan de schoonmakerkant vertaald naar icoontjes.

Zo is er een play-button voor het starten van de route en een vinkje voor wanneer de route klaar is. Dat is typisch Winvision: eerst de mens, dan de techniek.”

Wat levert het op?

  • Schoonmaken afgestemd op gebouwgebruik
  • Inzicht in data over bezetting en gebruik van ruimtes
  • Transparant schoonmaakproces
  • Tevreden gebouwgebruikers
  • De mogelijkheid om het proces continu te optimaliseren

Raymond van Ham

Business Development Manager 06-46199986 raymond.vanham@winvision.nl

BE Clean is door ICT vaktitel Computable genomineerd voor een Computable Award.

Update: we zijn met de app BE Clean tweede geworden in de categorie beste Digitale Innovaties 2021, met de hoogste score van de vakjury!

Meer interessante blogs en referenties