Terug naar overzicht

Snellere, betere en veiligere inventarisatie van bouwstoffen

Het internationaal opererende SGS Search is een combinatie van een ingenieursbureau, een adviesbureau, een laboratorium en een opleidingsinstituut. De activiteiten hebben vooral betrekking op de bebouwde omgeving, met een focus op de vakgebieden asbest, milieu, veiligheid, bouwkwaliteit en duurzaamheid.

SGS Search inventariseert onder andere bouwstoffen die in een gebouw aanwezig zijn. Wat is er in een gebouw te vinden aan wanden, vloeren, kozijnen, radiatoren en dergelijke? Deze inventarisatie is nu nog een arbeidsintensief en (dus) tijdrovend proces. Winvision mocht meedenken over hoe we dit proces konden optimaliseren.

Hoe verliep het huidige proces?

De inspecteurs die de bouwstoffeninventarisaties maken, werkten voorheen met Excel. Ze vulden de formulieren per ruimte in en maakten van alle ruimtes foto's. Vervolgens vulden de inspecteurs de lijsten thuis verder aan met de naamgeving van de foto's. De foto’s moesten zij een voor een uploaden. Zodra een formulier compleet was, verstuurden zij het met de foto's naar een collega op kantoor. Deze collega vulde vervolgens een ander Excel-formulier in, gebaseerd op het formulier dat hij zojuist had ontvangen. Dit uitgebreide formulier bevatte allerlei complexe formules en diende als het uiteindelijke rapportagemiddel.

Dat kon sneller, beter en veiliger in Microsoft Power Platform

Bij dit proces kwam dus ontzettend veel handmatig werk kijken, dat de inspecteurs vaak in de avonduren deden. Marwin Hogeterp, Senior Solutions Consultant bij Winvision: "Bovendien is het natuurlijk tricky om met kwetsbare Excel-bestanden te werken. Toen wij het verzoek kregen het hele proces te optimaliseren, zijn we samen binnen Microsoft op zoek gegaan naar de beste oplossing. Uiteindelijk kwamen we uit bij het Microsoft Power Platform, en daarmee zijn we vervolgens aan de slag gegaan."

Een applicatie op basis van Microsoft Power Apps

“Nadat er een proof of concept was gemaakt, zetten we de eerste stap met behulp van Microsoft Power Apps. Daarin hebben we een applicatie gemaakt waarmee de inspecteur met zijn mobiel alles kan invullen wat hij eerst in Excel deed. Hij kan daarbij ook de camera gebruiken. De foto's worden automatisch ge-upload bij de juiste ruimte. Alle gegevens worden opgeslagen op Dataverse, een Azure database in de cloud. Met Power BI kunnen we de data daar ook weer rechtstreeks uithalen, inclusief de bijbehorende foto's. Uiteindelijk kunnen we met deze applicatie ook per gebouw de aanwezige materialen in kaart brengen."

Wat levert deze oplossing SGS Search op?

Tijdbesparing: Zowel voor de inspecteur in het veld als voor de medewerkers op kantoor

Veiligheid:
Want data wordt niet meer allemaal opgeslagen op harde schijven of verstuurd via e-mail

Geen dubbele gegevens meer:
Want alles hoeft maar één keer te worden ingevoerd

Betere inzichten:
Want er zijn veel meer mogelijkheden om data te combineren

Altijd en overal toegang tot de gegevens:
Want ze staan in de cloud

Flexibiliteit:
Want aanpassingen kunnen in de toekomst eenvoudig worden doorgevoerd

Zekerheid:
Altijd de laatste versie van gegevens

Raymond van Ham

Business Development Manager 06-46199986 raymond.vanham@winvision.nl