Terug naar overzicht

Wkb-applicatie voor Van Wijnen

Er komt een nieuwe wet aan die grote impact zal hebben op de Nederlandse bouwnijverheid sector: de Wet kwaliteitsborging (Wkb). Een belangrijk doel van de wet is het verbeteren van de kwaliteit. Een van de veranderingen is de omkering van de bewijslast bij klachten. Voorheen moest de koper bij klachten aantonen dat iets niet volgens afspraak opgeleverd was. Dit wordt nu omgedraaid: de bouwer moet laten zien dat het gebouwd is zoals afgesproken. De kans is groot dat deze wet in 2023 ingevoerd wordt.

Het komt er in de praktijk op neer dat de bouwer een dossier moet samenstellen tijdens de bouw, door bijvoorbeeld checklists in te vullen en foto’s te maken. Van Wijnen is hier al mee begonnen vanuit een breder kwaliteitsprogramma. In de praktijk blijkt echter dat het niet makkelijk is om voor verschillende projecten met verschillende risico’s snel de juiste formulieren te selecteren.

Van Wijnen vroeg aan ons of wij dit proces kunnen optimaliseren met een gebruiksvriendelijke applicatie. Wij hebben in-house procesconsultants, developers en UX designers, dus dat kunnen wij uiteraard!

Lees hier meer over softwareontwikkeling met onze DevOps Dreamteams


In de applicatie moet de projectleider op een makkelijke manier kunnen filteren, zodat de uitvoerder van de checks alleen de relevante vragen te zien krijgt.

Mask
We waren op zoek naar efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid om meer tijd over te houden om kwalitatief hoogstaand te bouwen.
Annemarie van Staveren
Programmamanager IT bij Van Wijnen

Annemarie van Staveren, Programmamanager IT bij Van Wijnen: "De invoering van de Wet kwaliteitsborging ziet Van Wijnen als een uitgelezen kans om de lat voor kwaliteit nog hoger te leggen en onze klanttevredenheid te verhogen. Hiervoor hebben wij het programma 'Verbeterde kwaliteitsborging' opgestart, waar Wkb een onderdeel van is.

Op dit moment wordt er in bouwprojecten al proefgedraaid met Wkb-formulieren die in Excel gemaakt zijn. De feedback van de medewerkers was duidelijk; het kost veel tijd om in te vullen en het is onduidelijk welke vragen nodig zijn volgens de Wkb of om onze kwaliteit voldoende aantoonbaar te maken en vast te leggen. Kortom: we waren op zoek naar efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid om meer tijd over te houden om kwalitatief hoogstaand te bouwen.

Samen met Winvision zijn we aan de slag gegaan om op een slimme, geautomatiseerde manier de juiste Wkb-plichtige vragen op het juiste moment geselecteerd te krijgen. De filtertool gaat ons daarbij helpen."

Ook behoefte aan een Wkb-applicatie?

Vul het formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Raymond van Ham

Business Development Manager
06-46199986 raymond.vanham@winvision.nl