DevOps Niveau 2: Explorers

Jullie zijn echte DevOps Explorers: al wat gezien op dit gebied, maar er ligt nog een wereld aan mogelijkheden en kansen voor jullie open. Ontdek het en ga het gewoon doen. Wij geven hieronder onze tips voor jou.

Wil je meteen persoonlijk advies over hoe je kunt versnellen en versterken met jouw DevOps team op basis van jouw score? Neem contact met ons op!

Kennismaken

Dit maakt jullie Explorers!

Cultuur & processen

Als het goed is werken jullie al in een stabiel team, hebben jullie een backlog per team en maken jullie gebruik van adoptie en agile-/scrummethoden. Developers en testers werken nauw met elkaar samen. Je groeit als jullie de samenwerking nog meer opzoeken, vooral tussen Development en Operations (de filosofie achter DevOps!). Zorg dat er een verantwoordelijke is voor elk onderdeel van je applicatieinfrastructuur en reageer actief op statusmeldingen wanneer er iets misgaat binnen de applicaties. Hanteer hetzelfde proces voor alle wijzigingen, zoals bugs, hotfixes en nieuwe features. Ook belangrijk: zorg ervoor dat het team zelf keuzes kan maken over bijvoorbeeld uitrollen. En tot slot: een secure-by-design mindset gaat je ontzettend helpen.

Architectuur & tooling

Jullie zijn al redelijk goed op weg op het gebied van architectuur & tooling. Het softwaresysteem dat jullie ontwikkelen is georganiseerd in modules, jullie doen aan API-management en library management en database-wijzigingen worden waarschijnlijk vastgelegd in het databasebeheer.

Jullie kunnen sterker en sneller worden als jullie je infrastructuur flexibel inrichten zodat bijvoorbeeld de database schaalbaar is. Zorg voor weinig branches binnen je versiebeheer, zodat er snel uitgerold kan worden en zorg ervoor dat de configuratie van je applicaties en infrastructuur in het versiebeheer zit, zodat het nooit gissen is naar de juiste instellingen.

Continuous integration & continuous delivery

Jullie zijn Explorers en dat betekent dat jullie ook op het gebied van gestandaardiseerde uitrol aan het verkennen zijn wat je kunt doen. Uitrollen is bijna een vak apart. Zoveel is er over te leren! Verken de mogelijkheden van een automatische integratie build, zodat de toevoeging van nieuwe code direct gevalideerd wordt met de rest van de software. Kijk ook eens naar automatisch taggen van de werkbare stukken code. Weleens gehoord van ‘build once, deploy anywhere’? Wel zo handig nu er steeds vaker in de cloud gewerkt wordt. En wist je dat er automatische DB scripts zijn, ook voor bulk wijzigingen? Ook zijn er veel mogelijkheden voor gescripte configuratie- en infrastructuurwijzigingen.

Quality assurance & security

Jullie hebben integratietests en unit tests al geautomatiseerd als het goed is. Ook doen jullie analyses op statische code. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden! Zo kun je het end-to-end testen ook automatiseren. En je kunt eens beginnen met het automatiseren van acceptatietests.

Monitoring & operations

Op dit moment hebben jullie health checks ingericht in het proces, werken jullie met custom logging, is er traceerbaarheid in de pipeline en last but not least: jullie hebben een disaster recovery plan. Denk je nu ‘Oh no…!’? Ga dan snel aan de slag hiermee. Heb je dit allemaal al wel? Dan liggen er kansen in het toewerken naar een gemeenschappelijk informatiemodel. Begin ook met automatische alerting. En om echt goed te kunnen monitoren werk je met een dynamisch grafisch dashboard.

Versnellen met DevOps? Ik help je graag!

Onze DevOps Dreamteams denken graag met je mee.

Robbert Post

Manager Commercie
06 - 247 80 710 robbert.post@winvision.nl