DevOps niveau 3: Codebusters

Jullie zijn echte Codebusters! Jullie hebben al een stevige basis op DevOps-gebied. Maar er zijn nog meer dan genoeg kansen om te versnellen en versterken. Hieronder onze tips voor jullie.

Wil je meteen persoonlijk advies over hoe je kunt versnellen en versterken met jouw DevOps team op basis van jouw score? Neem contact met ons op!

Kennismaken

Cultuur & processen

Als ware Codebusters is de samenwerking tussen de verschillende teams erg sterk. Er is een verantwoordelijk teamlid voor elk onderdeel van je applicatie en jullie reageren actief op statusmeldingen wanneer er iets misgaat binnen de applicaties. Jullie hanteren hetzelfde proces voor alle wijzigingen, zoals bugs, hotfixes en nieuwe features. Besluitvorming is gedecentraliseerd en jullie hebben een goede secure-by-design mindset.

Waar liggen jullie verbeterkansen? Maak het team volledig verantwoordelijk tot aan de productie! En creëer specialistische teams voor bepaalde tools die jullie gebruiken. Werk ook structureel aan continue verbetering volgens de methode Kaizen.

Architectuur & tooling

Jullie zorgen ervoor dat de infrastructuur en configuratie van jullie applicaties vastgelegd is in code. Goed bezig! Zo kunnen er minder snel verschillen ontstaan tussen jullie verschillende omgevingen.

De kansen liggen voor jullie in het verder opsplitsen van de architectuur. Kijk bijvoorbeeld eens naar microservices om een domein verder op te splitsen! Een ander hulpmiddel is het verbergen van features met behulp van feature toggles. Zo richt je een flexibele architectuur in, waarmee je snel en secure waarde toevoegt voor de klant!

Continuous integration & continuous delivery

Goed bezig, Codebusters. Er is al veel geautomatiseerd. Zoals een automatische build na elke commit, automatische tags en versionering. Met ‘build once, deploy anywhere’ zijn jullie niet onbekend. Ook hebben jullie automatische DB scripts, ook voor bulk wijzingen. Er is een basis pipeline naar productie en er zijn gescripte configuratiewijzigingen. Jullie teams hebben een standaardproces voor alle omgevingen en gescripte deployment.

Zijn er nog kansen voor jullie? Jazeker! Je kunt toewerken naar zero downtime deployment, parallellisatie van builds en volledig automatische DB deploy. Nog een kleine weg te gaan dus!

Quality assurance & security

Op dit moment werken jullie met automatische end-to-end testing en gedeeltelijk automatische acceptatietesten. Er liggen dus nog kansen op volledig automatiseren van de acceptatietesten. Ook kunnen jullie de mogelijkheden verkennen van autorisatietesten en OWASP-awareness. Dit zorgt ervoor dat de meest voorkomende securityrisico’s goed onder de aandacht zijn. Zo kun je er proactief voor zorgen dat de applicaties zo veilig mogelijk zijn!

Monitoring & operations

Codebusters, jullie hebben een gemeenschappelijk informatiemodel en automatische alerting. Goed bezig! Ook is er een dynamisch grafisch dashboard. Werk om verder te verbeteren toe naar dynamische analyse van testdekking, rapportage en trendanalyse, auto-heal en auto-scale en disaster recoverytesten. Dan zijn jullie er bijna!

Versnellen met DevOps? Ik help je graag!

Onze DevOps Dreamteams denken graag met je mee.

Robbert Post

Manager Commercie
06 - 247 80 710 robbert.post@winvision.nl